Smiju li psi jesti banane?

Jeste li ikada primijetili da vaš pas jede banane? Pa, ne trebate se brinuti da su otrovne – banane su sigurne za pse za jelo u malim količinama, a čak pružaju i neke prednosti! Iako se ne preporučuju kao primarni izvor hrane, banane i kore od banane mogu se davati kao povremene poslastice (u umjerenim količinama) kako bi vaš pas bio sretan i zdrav. Evo što trebate znati o psima koji jedu banane i njihovom nutritivnom sadržaju.

Može li moj pas jesti banane?

Psi mogu jesti banane, ali neki psi mogu biti alergični na banane. Ako vaš pas ima povijest alergija ili je posebno osjetljiv na hranu baziranu na voću, najbolje je izbjegavati ga hraniti bananama. Ostale brige o bananama uključuju proljev, plinove i nadutost. Ako vaš pas pojede veliku količinu banana (ili cijelu bananu), mogao bi se razboljeti. Ovisno o tome koliko konzumira, te se nuspojave mogu razviti unutar sat vremena ili nekoliko sati nakon što ih pojede.

Što moram znati prije nego što svom psu dam banane?

Možda biste željeli odgoditi s nuđenjem banane svom psu. Iako na pse ne utječu velike količine banana, uvijek biste trebali paziti što vaše štene jede. Ako primijetite da mu se nakon jedenja banana javljaju problemi, odmah se obratite veterinaru. Osim toga, možda nije mudro ponuditi banane ako vaš pas pati od gastrointestinalnih problema ili je netolerantan na laktozu. Budući da sadrže više šećera od većine voća, također nisu najbolji izbor za dijabetičare.

Je li kruh od banane siguran za pse?

Kruh od banane može uzrokovati simptome povraćanja, želučane smetnje i/ili proljeva. Mnogi psi ne podnose dobro banane, čak ni kuhane. Ako želite probati ispeći kruh od banane za svog psa, ali niste sigurni kako će reagirati, najbolje je prvo se posavjetovati sa svojim veterinarom. Na taj ćete način moći donijeti informiranu odluku o tome je li sigurno za vašeg psa.

Zašto moj pas dobije proljev nakon što jede banane?

Iako banane nisu štetne, vaše štene može osjetiti proljev, povraćanje, pa čak i bolove u trbuhu nakon konzumiranja banane. Ne brinite: za vašeg psa nije štetno jesti banane u malim količinama i trebale proći kroz njegov sustav u roku od 24 sata. Kako biste spriječili buduće incidente, pratite konzumaciju voća vašeg psa. Dajte mu jednu četvrtinu do jednu polovicu banane i pričekajte otprilike 30 minuta prije nego što mu date više hrane ili vode.

Koliko puta tjedno trebam hraniti psa sušenim ili svježim bananama?

Redovito hranjenje vašeg psa svježim ili sušenim bananama može poboljšati zdravlje srca i dišnog sustava. Međutim, ne postoji točno određeni broj koliko puta tjedno biste psa trebali hraniti bananama. Na primjer, ako svakodnevno naporno vježba, možda će mu trebati više od jedne banane dnevno kako bi poboljšao cjelokupno zdravlje srca. Ako vaš pas ne radi nikakvu vrstu intenzivne aktivnosti, onda bi bilo sasvim u redu dati mu jedan ili dva komada voća tjedno.

Fotografija: pexels.com