Zaštita kože od suhog zimskog zraka

Suhi zimski zrak može učiniti vašu kožu grubom i suhom, ali to ne mora biti tako! Poduzimajući ovih pet malih koraka, možete zaštititi svoju kožu i održati joj zdrav izgled, glatku i bez bora – a pritom uštedjeti vrijeme i novac. Pročitajte o pet načina kako možete zaštiti svoju kožu od suhog zimskog zraka.

Hidratizirajte svoju kožu

Kada hidratizirate kožu, ona djeluje kao sloj zaštite od suhog zimskog zraka. Jedan jednostavan način da svoju kožu održite dobro hidratiziranom je da pijete više vode; hidratacija flaširanom vodom tijekom sezone prehlade i gripe pomoći će u obrani od tih dosadnih virusa. Ako imate suhe mrlje na licu ili negdje drugdje, pokušajte nanijeti kremu protiv starenja koja sadrži hijaluronsku kiselinu – djeluje poput spužve, uvlači vlagu duboko u vašu kožu i popunjava fine linije i bore. Ako patite od jake suhoće, razmislite o korištenju ovlaživača, difuzera zraka u svom domu uz pijenje puno vode. U ekstremnim slučajevima posjetite dermatologa koji vam može propisati jače kreme koje bi mogle biti učinkovitije od proizvoda bez recepta za ublažavanje izrazito suhe kože.

Držite kožu vlažnom

Zdrava koža nije samo pitanje izbjegavanja nadražujućih tvari (npr. suhoća izaziva ekcem i psorijazu). Ako želite zdravu kožu, morate paziti da je vaša koža pravilno hidratizirana. Kako biste kožu održali hidratiziranom tijekom cijele godine, prije izlaska nanesite hidratantnu kremu sa SPF 15 ili više. Većina stručnjaka preporučuje korištenje hidratantne kreme s UVA i UVB zaštitom najmanje dva puta dnevno – svako jutro nakon tuširanja, plus svaku večer prije spavanja.

Piling kože

Piling pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, otkrivajući novije, zdravije stanice koje mogu bolje apsorbirati vlagu. Možete napraviti piling kemijskim proizvodima ili fizičkim alatima kao što su lufa ili krpa od mikrovlakana. Budite oprezni pri pilingu suhe kože: lako je sastrugati previše, što rezultira crvenim mrljama. Ako imate osjetljivu kožu i odlučite se za kemijski piling, koristite proizvod napravljen posebno za osjetljivu kožu; u suprotnom biste mogli vidjeti da vam lice puca od pretjeranog pilinga. Svakodnevno korištenje nježnog sredstva za čišćenje također je ključno: jaka sredstva za čišćenje uklanjaju vlagu s vašeg lica (formulirana su za uklanjanje ulja i prljavštine).

Krema za sunčanje

Koža na vašem licu je vrlo tanka i stoga je sklonija isušivanju i drugim oštećenjima. Možda mislite da štitite svoju kožu kada preskočite kremu za sunčanje, ali umjesto toga, s vremenom je samo činite ranjivijom. Osim redovitog nanošenja kreme za sunčanje, izbjegavajte pranje lica toplom vodom, osobito u zimskim mjesecima kada vam hladan zrak već isušuje kožu. Umjesto toga, probajte mlaku vodu za umivanje i provjerite jesu li svi proizvodi za lice koje koristite bez alkohola (alkohol isušuje kožu).

Izbjegavajte stres

Najlakši način da zaštitite svoju kožu od suhog zimskog zraka smanjenjem stresa. Kada ste pod stresom, vaše tijelo proizvodi kortizol, koji uzrokuje suhoću i iritaciju. Smanjite stres tako što ćete otići u opuštajuću šetnju ili čitati knjigu umjesto gledanja televizije. Možda ćete otkriti da imate više energije i manje tamnih krugova ispod očiju kada smanjite izloženost stresnim događajima. Izbjegavajte rad ispred ekrana računala (emisije mogu biti posebno štetne) i održavajte svoju kuću toplom tijekom hladnog vremena sve to će pomoći u zaštiti vaše kože od suhog zimskog zraka.